Moon

#3 Online inspiratiesessie SPP

Inspireren online, kan dat wel? Ja dat kan!

In sommige sectoren en organisaties is het in tijden van corona super druk, in andere is nu juist meer lucht in de agenda. Hoe dan ook is het belangrijk om in deze nieuwe realiteit naar de toekomst te kijken en je organisatie en mensen fit for the future te maken/houden.

Een aantal van onze klanten wil deze periode graag gebruiken om hun leidinggevenden mee te nemen in het gedachtengoed van SPP:

Wat is SPP? Wat kun je ermee? Wat levert het op? Hoe kunnen we het aanpakken? Hoe kunnen we starten? Wat vraagt SPP van de organisatie?

Vragen die we vanuit Moon vaak bespreken in een inspiratiesessie met managementteams en HR-professionals. Inspiratiesessies die we de afgelopen periode niet fysiek, maar online hebben begeleid. Spannend… want kan dat wel: inspiratie voor SPP online? Gelukkig wel bleek, zie ook de recensie van het ZRTI (Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut – Vlissingen):

“Genoodzaakt door de Corona-crisis hebben wij een online inspiratiesessie gevolgd onder begeleiding van Petra Deen van Moon. Voor een aantal van onze MT-leden was een virtuele werkbijeenkomst een eerste ervaring. Ook was het begrip strategische personeelsplanning voor ons nog vrij nieuw. De sessie was uitstekend en grondig voorbereid door Petra en de drie uren vlogen voorbij. Na afloop hadden we als MT een gedeeld beeld over wat strategische personeelsplanning inhoudt en wat het voor onze organisatie kan opleveren. De workshop was afwisselend door verschillende interactieve werkvormen en verliep zeer gestructureerd door een duidelijke begeleiding. Wij zijn heel enthousiast en gaan het verdere traject in met Moon!”

Wat maakte deze online inspiratiesessies tot een succes? De belangrijkste tips op een rij (op inhoud en proces):

  • Begin bij de waarom van SPP: wat moet het opleveren voor de organisatie, management, medewerkers? Wanneer is het geslaagd?
  • Schets stapsgewijs hoe je SPP kunt aanpakken gebaseerd/afgestemd op de ‘waarom’ in bullet 1, haal reacties op en bespreek wat wel en niet aanspreekt en waarom.
  • Zorg voor interactie, val niet in de valkuil van het te lang zenden: door steeds een korte toelichting te geven en mensen daarna met opdrachten aan het werk te zetten in breakout-rooms in kleine groepjes zodat het echte gesprek kan plaatsvinden, worden de deelnemers actief uitgedaagd, blijft de energie op peil en wordt ieders inbreng gehoord.
  • Laat mensen de inhoud vertalen naar hun eigen setting: stel denkvragen aan deelnemers en geef tussenoefeningen om de SPP-aanpak te vertalen naar hoe dit zou kunnen werken voor de eigen organisatie. Bijvoorbeeld: wat zijn voor jullie de belangrijkste top 3 redenen om met SPP aan de slag te gaan? Welke van de aanpakken om de benodigde kwantiteit van het personeelsbestand vast te stellen past bij jullie organisatie en waarom?
  • Zorg voor een strakke structuur qua tijd, onderdelen en oefeningen en houd je hier ook aan.
  • Laat mensen tussentijds even de benen strekken (bijvoorbeeld: pak bij deze vraag een kop koffie of thee, tot over 2 minuten!)
  • Maak sessies niet te lang, de inspiratiesessie van ZRTI duurde 3 uur.
  • Zorg voor to the point inhoud (wat is de essentie die je wil overbrengen, laat bijzaken achterwege) en gebruik humor: maak het luchtig en leuk.
  • Zorg dat de techniek geen belemmering vormt: stuur vooraf een instructie hoe de juiste digitale tools te downladen en laat mensen van tevoren op een speelse manier even oefenen zodat je direct aan de slag kunt en geen tijd verliest.

Meer weten over online procesbegeleiderstips voor SPP? Deze lees je hier.

Tot slot

Veel succes met het inspireren en meenemen van je (management)team in het SPP-proces.
In de volgende post neem ik je mee in de tips hoe je SPP kunt richten op de meest essentiële functies in je organisatie: de sleutelposities (en natuurlijk hoe je dat online kunt begeleiden).

Wil je op de hoogte worden gehouden van actuele ontwikkelingen, volg ons op LinkedIn of kijk op onze site bij het tabje publicaties voor inspirerende filmpjes, interessante artikelen en podcasts.

Tot snel!