Moon

Trend 5: Integratie HR en business-data en ‘just in time’

Als veranderingen niet alleen sneller maar ook minder voorspelbaar worden, is het zaak om als organisatie wendbaar te zijn en blijven. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor SPP in de toekomst? Hoe blijft het instrument SPP toekomst proof? Hanneke Moonen deelt 5 trends binnen SPP. Deze week trend 5: Integratie HR en business-data en ‘just in time’.

De komende weken staan de volgende trends op de planning:

Wij sluiten af met een artikel waarin Hanneke laat zien dat SPP zich continu aanpast aan de tijdgeest.

De toekomstbestendigheid van SPP

‘Agile’ lijkt wel het toverwoord van de laatste jaren. Wat je ook van de term vindt, de wereld daagt uit tot nieuwe manieren van organiseren. Sachs en Kondu vatten het mooi samen in het volgende beeld (2015).

De vraag is wat deze ontwikkelingen betekenen voor SPP in de toekomst? Wat betekent dat voor het ontwerp en de inrichting van SPP? Wie blikken dan samen vooruit, wie bepalen de koers? Wie maken de analyse van het huidige personeelsbestand en bepalen de nodige acties om toekomstbestendig te blijven?

Hanneke Moonen deelt vijf trends op gebied van SPP in de maanden januari en februari 2019.

Integratie HR en business-data en ‘just in time’

We zien dat HR-stuurinformatie steeds meer geïntegreerd wordt met klant- en businessinformatie. Denk bijvoorbeeld aan klanttevredenheid, kwaliteit en productiviteit van teams en de organisatie. Zowel in de prognoses voor de toekomst als het monitoren van de huidige situatie.

Bij een opdrachtgever in de geestelijke gezondheidszorg zag ik een mooi voorbeeld van het laatste. In de SPP-analyse werd HR-stuurinformatie (zoals scores op het gebied van presteren, ontwikkelpotentieel, leeftijdsopbouw, in-, door en uitstroom etc.) gecombineerd met de cliënttevredenheid, het aantal behandelde cliënten per categorie (de workload), de omvang van de wachtlijst en hoe goed de doorstroom was van cliënten. Daarmee werd de analyse van de toekomstbestendigheid van teams en divisies meer integraal en dus interessant.

Nieuwe technologie maakt bovendien handzame just-in-time dashboards mogelijk die op alle niveaus in de organisatie actuele monitoring en bijsturen mogelijk maken. Nog een mooi hulpmiddel om eigenaarschap dieper in de organisatie te leggen.

Welke stuurinformatie heeft de lijn van HR nodig om goed te sturen? Weet jij wat het management daadwerkelijk doet met de huidige management informatie die je wekelijks/ maandelijks stuurt? In hoeverre is er weer een goed gesprek nodig met het management waar hun behoefte ligt op het gebied van management informatie vanuit HR?

Welk dashboard zou je voor je zelf beschikbaar willen hebben om je werk goed en toekomstbestendig te kunnen doen? We zijn benieuwd! We lezen graag je reactie op LinkedIn!

Lees meer over de trends

Trend 1: Continue business planning
Trend 2: Leiderschap en zelfleiderschap
Trend 3: Verbreding SPP van vast naar flex
Trend 4: Verbreding SPP over de grenzen van de organisatie heen

Volg ons op LinkedIn en blijf op de hoogte wanneer we de volgende trend delen.

Literatuur

Sachs, A en Kundu, A. (2015). Afbeelding Mindset Shifts for Organizational Transformation.