Moon

Strategische personeelsplanning in virtuele vorm

Onze belangrijkste tips uit de praktijk van SPP in digitale tijden:
#1 Scenarioplanning
#2 Positionering / herijking ambitie en strategie en P-bestand voor de toekomst
#3 Inspiratiesessie SPP voor het management
#4 Sleutelposities
#5 Online procesbegeleiderstips op het gebied van inhoud, proces en techniek

We hebben sinds de oprichting van Moon nog nooit zo’n aardbeving en groeispurt meegemaakt als de afgelopen anderhalf jaar. Waar na de eerste lockdown veel opdrachten wegvielen, waren er daarna veel klanten die dóór wilden met hun SPP-proces. Juist in deze tijd. Wellicht helpen onze ervaringen je bij het goed neerzetten van SPP in jouw organisatie nu we weer meer online gaan werken. Waar is behoefte aan in deze onzekere tijd? Hoe pak je het aan? Daarom delen we graag onze ervaring en tips uit de praktijk.

Virtuele procesbegeleiding blijkt een vak op zich. Moon staat voor kennis delen. De komende weken nemen we jullie daarom mee in de top 5 SPP-topics en delen we zowel inhoudelijke als procesbegeleiderstips om in jouw organisatie aan de slag te gaan.

Waar is behoefte aan in deze tijd?

Vragen die we kregen van onze klanten waren:

  • Hoe brengen we de onzekere toekomst met elkaar in beeld? Welke scenario’s zien we en hoe gaan we daarop anticiperen?
  • Wat betekent deze coronacrisis voor onze ambitie en strategie? Wij hebben grote behoefte deze te herijken met elkaar.
  • Wat betekent de coronacrisis voor ons personeelsbestand van de toekomst? Hoe kunnen we op een duurzame manier en vanuit goed werkgeverschap op- en afschalen?
  • In onze organisatie is het juist rustiger dan normaal:
    • wij willen graag een inspiratiesessie voor managers om te onderzoeken of zij hiermee aan de slag willen (en zo ja, hoe we snel aan de slag kunnen met SPP)
    • wij willen graag nú onze HR professionals trainen om SPP straks in de organisatie neer te zetten
  • Corona heeft in onze organisatie een boost gegeven aan flexibiliteit en samenwerking tussen verschillende bloedgroepen. De medewerker van de toekomst stond er! De vraag die wij hebben is: hoe houden we dit vast?

We zijn benieuwd welke behoefte je in jouw organisatie ziet?

Top 5 SPP in digitale tijden

De afgelopen twee jaar hebben we volop gewerkt aan het ontwikkelen en geven van online werksessies. We vonden het in het begin spannend om te experimenteren, maar zijn nog steeds verrast door het resultaat. En veel belangrijker… onze klanten en deelnemers ook! Hieronder lees je hun ervaringen.

Ervaring manager Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, beleidsdirectie Duurzame Leefomgeving en Circulaire Economie 

“Onze ervaring met online SPP is dat het werkt! De op maat gesneden online werkvormen, de invulbladen, de opdrachten in breakout teams en de plenaire video-vergadering onder leiding van Ellen hielpen ons om snel tot de kern te komen met elkaar. Waardevol was het herijken van onze ambitie en strategie; welke kansen en bedreigingen zijn er voor DLCE door corona? Mooie bijvangst van het online werken was het knippen van de sessies in korte delen waardoor er tussendoor ruimte was voor evaluatie van de uitkomsten en de aanscherping daarvan. Deze aanpak geeft ons vertrouwen voor het laatste deel van het traject!”

Ervaring deelnemer opleiding SPP

“Een zeer verrassende en positieve ervaring bij de online opleidingsdag van strategische personeelsplanning. Individueel zaken uitwerken, leren van elkaar in subgroepen en plenair de kern neer zetten via duidelijke instructies en invulbladen maakt dit tot een succes. Je komt snel tot resultaat met ruimte voor discussie zonder hier teveel tijd in te verliezen.”

De komende weken delen we in 5 posts de top 5 van SPP in digitale tijden:

#1 Scenarioplanning
#2 Positionering / herijking ambitie en strategie en P-bestand voor de toekomst
#3 Inspiratiesessie SPP voor het management
#4 Sleutelposities
#5 Opleiding SPP

Welke geluiden hoor jij in je organisatie? Welke #6 zou jouw organisatie nodig hebben? We horen het graag! Wellicht kunnen we een nummer 6 toevoegen aan deze reeks.

Morgen starten we met de eerste: #1 Scenarioplanning!

Meer weten over SPP? Of neem vrijblijvend contact met ons op.